Skip to main content

iPhone, smartphone, tablet & computer reparatie & verkoop Heerhugowaard | 072-743 6007

Bellen naar ander EU-land kost vanaf mei 2019 maximaal 23 cent per minuut

Het Europees Parlement heeft regelgeving aangenomen die de maximale kosten van bellen naar andere landen binnen de Europese Unie beperkt tot 23 cent per minuut. Sms'en binnen de EU kost straks maximaal 7 cent. De regels gaan op 15 mei 2019 in.

De nieuwe regelgeving is met een grote meerderheid aangenomen door de lidstaten van het Europarlement. In juni werd al een akkoord bereikt over de regels; die zijn nu bekrachtigd door de stemming. Bij Nederlandse providers betalen klanten nu nog 25 tot 75 cent per minuut voor gesprekken naar andere EU-landen.

In de regels wordt gesproken van bedragen van 19 cent per minuut bellen en 6 cent per sms. Dat zijn de bedragen exclusief btw. Inclusief het btw-tarief van 21 procent dat in Nederland en Belgiƫ wordt gehanteerd, komt dat uit op 23 en 7 cent.

Onderdeel van de regelgeving die is aangenomen, is dat er een 'omgekeerd 112-systeem' komt op Europees niveau, dat burgers moet waarschuwen via sms of een app. In Nederland bestaat al een dergelijk initiatief, in de vorm van NL-Alert. Ook is besloten dat EU-landen voor 2020 de frequenties die geschikt zijn voor 5g, beschikbaar moeten stellen.

Verder moeten de nieuwe regels meer consumentenbescherming bieden. Klanten die bij een provider verschillende diensten afnemen, moeten bijvoorbeeld een deel van die diensten kunnen opzeggen zonder daarbij op kosten gejaagd te worden, dat schrijft de Europese consumentenorganisatie Beuc. Ook moet het beƫindigen van een contract eenvoudiger worden.

Bron: Tweakers