Skip to main content

iPhone, smartphone, tablet & computer reparatie & verkoop Heerhugowaard | 072-743 6007

USB-C krijgt ondersteuning voor 240W-laden via Power Delivery

Het USB Implementers Forum heeft revisie 2.1 van de USB-C-specificatie uitgebracht en daarin is de Extended Power Range voor laden via USB Power Delivery toegevoegd. Laden kan daarmee met maximaal 240 watt. Nu is dat nog maximaal 100 watt.

Met Extended Power Range kan USB Power Delivery geconfigureerd worden met een spanning van 28V tot 48V, bij een stroomsterkte van 5A, aldus versie 2.1 van de USB-C-specificatie. Momenteel is dat maximaal 20V bij 5A. EPR maakt laden met 140 tot 240 watt over USB-C mogelijk, iets dat gebruikt zou kunnen worden voor bijvoorbeeld gamelaptops. Voor gamelaptops zijn USB-C-laders momenteel niet geschikt, omdat die veelal meer verbruiken dan 100W. Daardoor lopen de accu's van dergelijke laptops langzaam leeg terwijl ze tijdens gebruik aan de lader hangen.

Voor het gebruik van EPR zijn nieuwe laders en nieuwe kabels nodig. Kabels krijgen zowel een optische als elektronische markering die duidelijk moet maken dat ze geschikt zijn voor EPR. Om daar aan te voldoen moeten ze een spanning tot 50V aan kunnen. De elektronische markering zorgt ervoor dat laden met 240W alleen zal gebeuren als de kabel daar ook daadwerkelijk voor geschikt is.

Volgens de specificatierevisie is het de bedoeling dat alle USB-C-kabels die een stroomsterkte van 5A aan kunnen ook EPR gaan ondersteunen. Kabels die alleen met de Standard Power Range overweg kunnen, worden uitgefaseerd. Wanneer er producten uitkomen die overweg kunnen met de vernieuwde USB-C-laadspecificatie, is nog niet bekend.

Bron: Tweakers