iPhone, smartphone, tablet & computer reparatie & verkoop Heerhugowaard | 072-743 6007

Nederlanders kunnen vanaf eerste helft 2019 geld overmaken binnen 5 seconden

Nederlandse banken starten in januari met de try-out voor Instant Payments, waarmee onderlinge overboekingen binnen maximaal vijf seconden afgerond moeten zijn. In de eerste helft van 2019 volgt de geleidelijke, brede invoering.

Instant Payments moet overboeken tussen banken vrijwel direct en op elk moment, ook 's nachts en tijdens feestdagen, mogelijk maken. De Betaalvereniging Nederland geeft als voorbeeld het kopen van tweedehandsspullen, waarbij beide partijen na de verkoop direct zien dat het geld is overgemaakt. Ook denkt de vereniging aan leveren aan de deur, waarbij Instant Payments als alternatief voor mobiel pinnen dienst kan doen.

Momenteel bereiden de banken de invoering van Instant Payments nog voor op de testomgeving en in januari moeten de eerste live transacties via de productiesystemen gaan. Later in de eerste helft van 2019 beginnen de banken met het opschalen van de invoering voor hun klanten.

Die hoeven niets te doen om van Instant Payments gebruik te kunnen maken; ze merken het doordat bedragen bij het overboeken vrijwel direct op de rekening van de begunstigde verschijnen. "De infrastructuur voor Instant Payments is erop berekend om zo al snel een miljard directe overboekingen per jaar te verwerken", maakte Piet Mallekoote, directeur van de Betaalvereniging Nederland, woensdag bekend. Hij maakt de vergelijking met pintransacties, waarvan er in 2017 3,8 miljard plaatsvonden.

De Betaalvereniging co├Ârdineert de samenwerking van aanbieders van betaaldiensten, waaronder banken. Momenteel doen ING, de Rabobank, ABN Amro, Knab, SNS, de ASN Bank en de RegioBank mee met de invoering van Instant Payments. De Nederlandse partijen haken in op de Europese standaard die is afgesproken, al legt die met overboeken binnen tien seconden de lat wat lager. Ook geldt een maximumbedrag van vijftienduizend euro per overboeking op Europees niveau. Voor overboeken binnen Nederland met de snelle methode is geen maximum.

Het gaat in eerste instantie om enkelvoudige overboekingen via de mobiele app of internetbankieren. Instant Payments staat dan ook los van betaalplatforms als iDEAL. Om laatstgenoemde betaalmethode op een site te kunnen aanbieden, moeten bedrijven een overeenkomst afsluiten. "Maar banken kunnen er wel voor kiezen Instant Payments en iDEAL te combineren", aldus de Betaalvereniging.

Banken kunnen kiezen of ze notificaties bij directe overboekingen via hun app tonen en of ze andere diensten op basis van de standaard gaan aanbieden. Ze zouden er ook voor kunnen kiezen een tarief in rekening te brengen voor Instant Payments. "Er kan veel met de nieuwe infrastructuur, maar nu is het aan de banken wat ze er mee willen doen", aldus Mallekoote. Zo moeten op termijn ook batchbetalingen, zoals bij salarisoverboekingen, via Instant Payments kunnen verlopen.

Bron: Tweakers

Openingstijden
  • Maandag: 13.00 - 18.00
  • Dinsdag: 09.30 - 18.00
  • Woensdag: 09.30 - 18.00
  • Donderdag: 09.30 - 18.00
  • Vrijdag: 09.30 - 18.00
  • Zaterdag: 09.30 - 17.00
  • Zondag: Gesloten